Het geheim van de Nazca lijnen
Blijf op de hoogte en volg Herman en Marjon
15 December 2012 | Peru, Nazca
De busreis van Pisco naar Nazca duurt maar 5 uur en verloopt soepel. We verblijven in huis bij Nancy, een lieve oudere vrouw. We hebben nog tijd over en we boeken meteen een vlucht voor de volgende ochtend.
Voor het avondeten besluiten we een lokaal restaurantje te proberen. Nu is ons Spaans nog niet zo heel goed, dus bestellen is toch weer een avontuur. De kippensoep was heerlijk, maar het was wel even schrikken voor Marjon dat er een kippenpoot in dreef. Even voor de goede orde, geen kippenbout, maar echt de poot met de tenen. En Herman, och, die heeft weer per ongeluk darmen besteld. Foutje...
Ook zien we voor het eerst de "Cuy" voorbij komen, inderdaad cavia. In z'n geheel opgediend. Vanaf nu pakken we toch iets sneller de vertaal app op onze IPhone.
We hadden al verteld dat ons Spaans nog niet zo heel goed is. Gelukkig komen we er op tijd achter dat Herman onze lieve hostess Nancy heeft verteld dat Nederland ruim 160 miljoen inwoners heeft ipv 16 miljoen.....:)
De volgende ochtend is het helaas bewolkt, maar dat mag de pret niet drukken. Het is spectaculair om de Nazca lijnen vanuit de lucht te zien. Ze zijn ontzettend groot en ogenschijnlijk nutteloos. Het roept de vraag op waarom de Nazca-indianen deze figuren tussen 200 voor en 600 na Chr. hebben gemaakt.
We horen de meest uiteenlopende verklaringen en willen ons wat meer verdiepen.
De volgende dag bezoeken we de mummies van Chauchilla en de pyramides van Cahuachi. We worden begeleid door een jonge gids en we krijgen veel achtergrond informatie over de Nazca.
De mummies werden altijd zittend begraven en door de de droge omgeving zijn ze uitstekend bewaard gebleven. Het is wel jammer om te zien hoe weinig er door de overheid wordt gedaan om deze culturele erfenis te beschermen. Er zijn wat rieten dakjes geplaatst, that is it.
De piramides van Cahuachi mogen we niet eens in. De Peruaanse overheid heeft het verkocht aan een Italiaan. Deze is weliswaar aan het opgraven en restaureren, maar onze gids vertelt ons echter dat het waarschijnlijk wordt gefinancierd door de verkoop van de historische schatten die ze vinden. Als er al een wet zou zijn die dit verbiedt, zou dit met de bestaande corruptie niets uitmaken. Dit geeft gemengde gevoelens.
De piramides van Cahuachi liggen aan de rand van vruchtbaar gebied. Het is een enorm religieus complex van de Nazca, niet gebouwd uit steen maar uit "mud-bricks". Volgens onze gids zijn de piramides op een gegeven moment verwoest door aardbevingen en heftige regens.
De Nazca zagen dit als een straf van de goden en hebben dit vruchtbare gedeelte verlaten en zijn vertrokken naar het droge gedeelte.
De Nazca lijnen die ze daar hebben gemaakt zouden offers zijn om de goden gunstig te stemmen en opnieuw ceremoniën te houden. Natuurlijk is het gemakkelijk en spannend te geloven dat ze door Aliens zijn gemaakt. Wij vinden deze verklaring aannemelijker...
Met de hoofd nog vol van deze theorieën gaan we met de nachtbus naar Arequipa. En wat is Arequipa een ontzettende leuke en mooie plaats. Natuurlijk gaan we weer als eerste naar de Plaza de Armas waar het gezellig druk is en een demonstratie aan de gang lijkt te zijn.
Ook bekijken we het prachtige klooster van Santa Catalina. Het is gebouwd in 1579 en is meer dan 400 jaar afgesloten geweest van de buitenwereld. Het enige contact met de buitenwereld ging via geblindeerde ramen in een klein gangetje. Het wordt nog steeds door nonnen bewoond, maar sinds 1960 is het grootste gedeelte open voor publiek.
En wat is dit een prachtig klooster.
We gaan Arequipa een paar dagen verlaten. We gaan de hoogten in van de Colca Canyon...
Ps. Het internet wordt nu weer serieus langzaam, langzamer zelfs dan in Indonesië. We zullen toch proberen onze foto's in het kleinste formaat te uploaden.
19 Januari 2013 - 01:43
Francien:
Hallo lief stel,
Ik vraag mij af of deze reis jullie kijk op leven nog wat is veranderd, hebben jullie een sterke behoefte om weer lekker thuis te zijn, in je eigen bedje te slapen?
Geniet nog van de komende week!
Groet,
Francien -
19 Januari 2013 - 08:50
Miranda:
Hoi wereldreizigers, nog maar even en dan mogen jullie weer van de nederlandse cultuur genieten. Alle avonturen herhaaldelijk vertellen foto's laten zien en ga zo maar door. De vorstperiode zullen jullie waarschijnlijk net missen, dus ook het fenomeen elfstedenkoorts. Maar wat zal het heerlijk zijn om familie, vrienden en alle anderen weer in de armen te kunnen sluiten. Geniet nog van de laatste dagen van jullie avontuur en ik ben erg blij dat ik met jullie mee mocht reizen. -
19 Januari 2013 - 10:22
Anny:
Marjon en Herman wat een leuk en indrukwekkend reisverslag met foto's. Die lijnen zijn inderdaad heel bijzonder en je vraagt je af hoe hebben ze dat in hemelsnaam klaar gekregen met de middelen die ze jaren geleden tot hun beschikking hadden. We hebben weer genoten. Nog een week en dan zien we jullie in levende lijve. We kijken er naar uit.
Liefs Jan en Anny. -
20 Januari 2013 - 09:41
De Huizertjes:
Hallo Her en Marjon,
wat hebben jullie enorm veel meegemaakt. De reisverslagen en de foto's zijn een mooi document geworden van de vijf maanden durende reis. Prachtig!
Nog een week en dan zit het erop. Jullie komen met een heleboel ervaringen weer terug en dat zal je altijd met je meedragen.
Geniet nog en tot over een week.
Liefs,
AAML -
20 Januari 2013 - 13:23
Aartje Kamper:
Dag lieve Marjon en Herman, prachtig weer en ook weer heel anders. Wat is de wereld groot en wat kunnen mensen verschillend zijn. Ik ben benieuwd hoe jullie er anders door naar leven zijn gaan kijken/voelen. Prachtige foto ook dat meisje met de duiven. Nog hele mooie dagen en tot in Nederland, met sneeuw en ijs en misschien nog wel een elfstedentocht. Liefs Kor en Aartje -
23 Mei 2017 - 00:18
Maarten Dikkers:
Beste wereldreizigers,
Mijn complimenten over jullie foto's van de Nazcafiguren Kolibrie en Handen. Graag hoor ik van jullie of ik deze foto's mag gebruiken voor mijn boek over de Nazcalijnen.
Ben benieuwd naar jullie antwoord.
Met vriendelijke groet.
Maarten