Feliz Navidad - Reisverslag uit Cuzco, Peru van Herman en Marjon - WaarBenJij.nu Feliz Navidad - Reisverslag uit Cuzco, Peru van Herman en Marjon - WaarBenJij.nu

Feliz Navidad

Blijf op de hoogte en volg Herman en Marjon

26 December 2012 | Peru, Cuzco

Sorry, we weten dat we een beetje aan de late kant zijn. Maar het is hier een gekkenhuis geweest. Daarover zo meer maar allereerst willen we jullie ontzettend bedanken voor jullie lieve berichtje op waarbenjij, Facebook, sms of e-mail. We wensen jullie ook allemaal geweldige feestdagen!

Onze kerstdagen hier zijn onvergetelijk. We zitten ondertussen in Cuzco. We zijn de 23ste met de nachtbus aangekomen en via een aantal mensen wordt ons het Healing House aangeraden. Healing House is  een sociaal actief en creatief centrum dat door met name buitenlandse vrijwilligers gerund wordt. Mensen kunnen hier komen voor yoga, kunstlessen, meditatie enz. We dachten dat dit misschien iets te zweverig voor ons zou zijn, maar we besloten toch te gaan kijken.
En zo staan we om 7.00 in de ochtend aan de deur, zonder reservering.

Gelukkig komt er die middag een kamer vrij en ondertussen krijgen we een warm onthaal in de gezellige woonkeuken.
We zien de eigenaresse verkleed voorbij komen en we vragen:"what is the ocassion"?
Ze vertelt ons dat er die middag kinderen uit de buurt komen om kerst te vieren. Als we zin hebben kunnen we ook een pak aantrekken. Een paar minuten later toveren we ons om in Mr en Mrs Santa Claus. Het is een geweldige ervaring. De kinderen vinden het fantastisch en wij ook!

Na deze actie rollen we er meteen helemaal in. We worden gevraagd of we op de dag van kerstavond willen helpen.
's Ochtends is het plan een weeshuis te bezoeken en hier kadootjes uit te delen. 's Avonds zal er op Plaza de Armas kadootjes en tweedehands kleding aan de armsten worden uitgedeeld.
We zeggen meteen ja!

Diezelfde avond helpen we met het inpakken van de pakjes. We leren al snel een ontzettend leuke groep mensen kennen.

De volgende ochtend (24 dec) gaan we met 10 man op pad naar het weeshuis. Dit bezoek is onvergetelijk. Woorden schieten te kort. Je wordt helemaal kapot geknuffeld. We zien blije gezichten. Maar het is ook moeilijk. De jongste kinderen zijn maar een paar maanden oud. We weten dat ze een moeilijk leven zullen gaan krijgen.
We hopen dat we de kinderen een onvergetelijke ervaring hebben kunnen geven. Voor ons was het heel bijzonder.

Aan het eind van de middag maken we ons klaar voor de distributie van de kadootjes en de kleding. Het wordt een militaire operatie. We zullen in kleine groepjes het immens drukke plein opgaan met maar 10-15 items per persoon. We zullen belaagd gaan worden. Niets is te veel gezegd. Zodra de kinderen, maar ook de volwassenen doorhebben dat er iets weggegeven wordt, wordt er aan alle kanten aan jou, maar vooral aan je tas, getrokken.
Het is niet gemakkelijk. Maar af en toe zie je een gezichtje zoooo oplichten, daar doe je het voor.
We gaan 4 keer op en neer, met elke keer weer nieuwe kadootjes. We zijn kapot. We koesteren oa de herinnering aan het kind dat zo blij is met die pop. Of die man, die zo blij is met een paar oude schoenen. Of die moeder die zo blij is omdat haar kindje een kadootje heeft gekregen. Onbeschrijflijk!

Kerst zelf vieren we in een groot gezelschap. Iedereen heeft iets lekkers gemaakt en een klein kadootje gekocht. Het eten moest vegetarisch zijn, dus hebben we onze Gado-Gado geprobeerd. Het was heerlijk. We zitten met zo'n 35 man in een kring bij de kerstboom.
Er wordt muziek gemaakt en de kadootjes worden verdeeld. Wat een onvergetelijke kerst.

Deze bijzondere ervaring willen we graag met jullie delen.

We hebben veel aan jullie gedacht. We wensen iedereen een hele fijne kerst en we wensen jullie alvast een spetterende jaarwisseling. Wisten jullie dat er in Peru bij Kerst ook vuurwerk hoort. Die vuurpijlen hebben wij dus al gehad:)

Voorspoedig 2013!!!

• 26 December 2012 - 19:10

Trudie:

Wat fijn dat jullie zo genieten, en leuke dingen mee maken.
    Geniet.
    Liefs
    Trudie

• 27 December 2012 - 09:11

Francien:

Lieve jullie,
    Woorden schieten mij te kort hoe jullie bezig zijn. Wat een twee fantastische mensen zijn jullie en wat een geestelijk rijkdom doen jullie op tijdens deze reis . En dat is elkaar dan ergens op het grote water tegengekomen. mooier kan het 'toeval' niet zijn. Dank voor de prachtige foto's en het verhaal dat met ons wordt gedeeld.

Heel veel liefs en fijne dagen gewenst!
    Herman, Francien, Amber, Mazzel en Pip.

• 27 December 2012 - 09:37

Aartje Kamper:

Ha Herman en Marjon,
    Die ogen, wat een ervaring en zoals jullie daar inspringen, hartverwarmend en onvergetelijk.
    veel liefs en nog meer moois en deel het weer met ons svp. Dank voor al deze kado's.

lieve groeten en vast een nieuwjaarsknuffel Aartje / Kor

• 27 December 2012 - 12:10

Mama:

Lieve Marjon en Herman,

Wat een hartverwarmende foto's en verhaal. Dit zal een onvergetelijke Kerst zijn . We genieten ervan om jullie zo te zien stralen.
    Wat jammer dat jullie onze e-mail op de 24 dec. niet hebben gekregen. Hartelijk dank voor het grote cadeau en de foto's. Onvergetelijk. Een goede en gezegende jaarwisseling en spoedig tot ziens.
    Liefs Jan en Anny

• 29 December 2012 - 22:47

Michiel & Marja:

Hallo Herman en Marjon,

Top, wat een reis! Nu ook onder de evenaar. En al die zg. Maya-watchers zaten er gelukkig naast. Kunnen we toch nog skypen op 1 jan., net als vorig jaar, alleen met het tijdsverschil van dit jaar bellen wij nu jullie uit bed ... ;-)

Geniet van de enchiladas en al het andere moois van Latijns-Amerika. En misschien vinden jullie nog een verdwaalde buñuelo (let op de houdbaarheidsdatum).

Mas feliz!

Groeten, M&M

• 03 Januari 2013 - 20:44

Jan Albert:

Hallo Herman en Marjon,

Wat een mooie reis maken jullie. Ik wens jullie een heel mooi, gelukkig en gezond 2013.
    Lees jullie verslagen graag. Geniet van al dat moois wat jullie samen doen.

Groeten, Jan Albert

• 03 Januari 2013 - 21:52

Genevieve:

Hoi,hoi, Allereerst een heel fijn, geweldig supergoed enz enz 2013 gewenst door Alex en ik!!! Verder kan ik me echt helemaal aansluiten bij alle voorgaande berichtjes! Blijf schrijven! Grtz Gen

• 10 Januari 2013 - 10:47

Denny En Jan Albert:

Hey Herman en Marjon,

Jan Albert en ik zitten nu samen zaken door te nemen.

De beste wensen voor 2013!! en tot binnenkort.

Groeten!

• 23 Januari 2013 - 11:20

José Rietberg-Van Den Hanenberg.:

Lieve Marjon en Herman.

Jammer dat ik zo laat er achter gekomen ben om jullie schitterende reis te kunnen volgen, maar ik ben er nu aan begonnen en geniet nu al met volle teugen.

Liefs en knuffels van Mama Tembo, Cupido en Camé. xxxx