9 Million bicycles in Beijing - Reisverslag uit Peking, China van Herman en Marjon - WaarBenJij.nu 9 Million bicycles in Beijing - Reisverslag uit Peking, China van Herman en Marjon - WaarBenJij.nu

9 Million bicycles in Beijing

Blijf op de hoogte en volg Herman en Marjon

15 September 2012 | China, Peking

That is a fact. In ieder geval volgens het bekende nummer van Katie Melua.
We hebben ons voor Beijing slechts 1 missie gesteld die we echt willen doen. We gaan 2 van die 9 miljoen gebruiken om door de stad te fietsen. Hebben we ons doel gehaald? Hierover later meer.

Eerst willen we iedereen gewoon ontzettend bedanken voor de leuke reacties. Het is voor ons heel erg fijn om op deze manier toch met jullie in contact te blijven. Ver weg en toch dichtbij.
We realiseren ons dat het soms even duurt voordat jullie weer een verslagje voorbij zien komen. De meeste locaties hebben wel internet ( of claimen internet te hebben). Maar vraag niet hoe goed de connectie dan is...
Vandaar dat het soms weer even duurt voordat we in de gelegenheid zijn het internet op te komen. Maar het is wel erg fijn te horen dat jullie uitkijken naar onze belevenissen.

We komen met de trein China binnen en wat opvalt is dat tov mongolie de natuur hier al meteen vanaf de grens gecultiveerd ipv ongerept is.
Onze aankomst in Beijing verloopt goed. Het is even zoeken naar een ATM, maar de metro is goed, en goed te vinden.
We hebben een hele mooie romantische kamer in een courtyard Hotel in een Hutong (een traditionele ommuurde woonwijk, met nauwe straatjes).

De straten zijn erg schoon. Overal zijn gratis, schone toiletten (Olympische Spelen hebben daar waarschijnlijk voor gezorgd). De mensen zijn erg vriendelijk en we zien vaker blijde gezichten dan in Rusland en Mongolië. Wij zijn hier zelf een bezienswaardigheid.
Kinderen hebben geen luiers maar een broekje aan die in het kruis open is. Alle trouwjurken hier zijn echt heel lelijk.
Oversteken bij een zebra blijft een zelfmoordpoging.
Blijf uit de buurt van Art students, ze lokken je met foutieve aanwijzingen weg van je route, in hun hol, waar ze je hun Art werk willen verkopen.
Chinezen zijn dol op honden. Zover wij weten houden ze ze echt als huisdier en worden ze niet gegeten. Met name pekineesjes zijn erg populair. We hebben zelfs een hondje gezien met een geel jurkje en een roze rugzakje.. Echt waar!

Wat doe je als je een groep Chinezen een rij ziet maken bij een winkel? Er achter aansluiten natuurlijk. We hebben echt geen idee waarvoor we in de rij staan maar we krijgen een papiertje in de hand geduwd. Nadat we de mensen voor ons een heel warenhuis door zijn gevolgd (3 roltrappen later...) krijgen we eindelijk datgene waarvoor iedereen in de rij had gestaan; een glaasje limonade.... Gratis!
Op zondag is er in het Park zang en dans, waar iedereen aan meedoet. Het maakt veel indruk op ons, en we blijven een paar uur om hier van te genieten.

Wat eten betreft hebben we alles overgeslagen waar het woord restaurant leesbaar op de gevel staat. Dus hardcore eten. En we kunnen wel verklappen. Het is heerlijk. Maarten je hebt gelijk!

De eerste avond eten we in een hotpot ofzo. Bestellen moet in het chinees aangekruist worden. En er is geen Engelse versie. Met handen en voeten lukt het ons uiteindelijk om noodles, beef balletjes en slices of duck (toch nog Ap gehad) te bestellen . Moet je het wel zelf klaarmaken in een pan kokende bouillon die je op een pitje voor je hebt staan. Iedere gast in het restaurant kookt dus zelf.
Een en ander weggespoeld met een 0,6 liter Yangying bier. En dit voor nog geen 4 euro, in totaal voor ons 2-en.

De volgende dagen eten we een heerlijke soort pannekoekjes, en zijn we een bezienswaardigheid als we in onze Hutong op een heel klein tafeltje bier, waar we noodle soep eten.
En hoe dat te bestellen? Je loopt een kruidenierswinkeltje in en maakt een foto van instant noodles, je laat deze zien, en laat de rest aan de kok over. Succes gegarandeerd.

Even terug naar onze missie, hebben we gefietst? Ja, natuurlijk, zelfs met gratis fietsen van ons hotel. Het is geweldig, we hebben het dan ook 2 dagen achter elkaar gedaan. We laten zelfs een bezoek aan de Chinese muur hiervoor schieten. En we hebben er geen seconde spijt van. Er is hier trouwens ook een soort "witte fietsen" plan. (zie foto).
Dus ' must do' van H&M; ga fietsen in Beijing!

Je moet wel wat assertief zijn, en toch ook weer je plaats in de verkeersrangorde weten. Als fietser kun je alleen een voetganger van zijn sokken rijden, want die staat onderaan.
En na het fietsen is het natuurlijk heerlijk om je door een masseur te laten verwennen, hoewel Herman te lang is voor de massagetafel.

De laatste dag zijn we naar de dierentuin geweest. Wij wilden de Panda beren wel erg graag zien. Fout! Hadden we nooit moeten doen! Ga nooit naar de dierentuin in Beijing! Je komt volslagen gedesillusioneerd weer naar buiten. Vreselijk om te zien dat de Dieren hier in betonnen, kale, lege, saaie, kleine hokjes solitair zitten opgesloten. We zagen een hele zielige mooie zwarte beer in een lege tombe, met niet 1 struikje, in een hoek liggen. Toen ook nog eens een Chinese klootzak (bezoeker) water naar beneden gooide om een reactie van de beer uit te lokken. Echt vreselijk, geen greintje respect. Hij heeft wel gezien ( en gehoord) hoe verschrikkelijk boos wij waren. Wij zouden deze idioot uit de dierentuin hebben gezet! Echt het enige positieve aan dit bezoek was het feit dat we nu wel de Panda beer in China hebben gezien.

Kortom, Beijing is een geweldige stad, waar we zeker naar terug willen. Waar krijg je nog een hug van de hostess bij vertrek, om 4 uur in de ochtend?

Onze volgende stop wordt Hongkong.

• 25 September 2012 - 10:56

Danielle Brandt:

Lieve Marjon (en Herman natuurlijk ook),

Wat ongelooflijk gaaf wat jullie allemaal mogen zien, meemaken en beleven...Ik kijk elke keer weer uit naar jullie nieuwe reisverslag en stiekem ben ik natuurlijk best wel een beetje jaloers ;)

Maar goed, dit kan alleen maar inspiratie bieden om zelf ook ooit de sprong te wagen en een mooie reis te maken...Geniet met volle teugen (maar volgens mij doen jullie dat ook zeker!) en op naar de volgende mooie bestemming (met bijbehorend reisverslag!!!)

groetjes,
    Daan

• 25 September 2012 - 15:09

Anny:

Lieve kinderen,

Wat een belevenis daar in China en wat een leuke foto,s, vooral de slaapkamer die ziet er best westers uit vinden wij. We genieten van jullie reisverhalen en de foto,s waardoor we het gevoel hebben toch dicht bij jullie te zijn. Zondag is Jan jarig, jammer dat jullie er niet bij kunnen zijn.Hier alles goed.
    Liefs en een knuffel

Liefs en een knuffel
    Jan en mama

• 25 September 2012 - 21:04

Tim Karreman:

Top om zo jullie reis mee te beleven, we lezen de verhaaltjes met zo'n beetje het hele gezin, de smile op Hermans gezicht spreekt boekdelen, heerlijk om jullie zo gelukkig te zien, blijf heel en geniet! Groetjes Tim en Yvonne

• 25 September 2012 - 21:23

Flip:

herman, een baard ;)

• 27 September 2012 - 07:47

Huizertjes:

Hallo lieve Her en Marjon,
    komt ons zo bekend voor..! Wij zaten in een buitenwijk, dus hebben we niet zo heel veel fietsen gezien, maar de broekjes..! Er is heel veel te zien daar.
    Het blijft leuk om jullie belevenissen te volgen en zien uit naar jullie verslagen. Blijf genieten en schrijven.
    Liefs,
    AAML

• 30 September 2012 - 10:55

Francien:

Lieve Herman en Marjon,
    Deze zondagochtend een lang moment eens rustig de tijd genomen om alle opgespaarde reisverslagen eens lekker door te lezen. En wat heb ik genoten van jullie heerlijke reisverslagen en leuke foto's. Wat fijn dat onze bekers nog zo goed van pas komen. Wie had zo'n 7 jaar geleden gedacht dat deze bekers nog eens op wereldreis zouden gaan en hun mogelijke eigen land van herkomst nog eens terug zouden zien. Nou, daar hebben ze dan al die tijd braaf op liggen wachten.

Met regelmaat moest ik toch lachen bij het lezen van grappige belevenissen. Maar mijn mooiste moment bij het lezen lezen was toch wel het stukje dat jullie zo heerlijk in die lange rij hebben gestaan voor een gratis bekertje limonade. Geweldig vond ik dit! De tranen liepen over mijn wangen van het lachen. Ik zag het helemaal voor me.

Ga nog vooral verder met jullie mooie belevingen te beschrijven, dan doe ik dat ook. Ik zal wat trouwer gaan lezen en de verslagen niet meer opsparen, dus nog vaker genietmomenten.

Liefs,
    Francien

• 03 Oktober 2012 - 20:05

Annelies. K:

Wat een soap! Fantstisch verhaal met de open broekjes, lelijke trouwjurken en de gratis ranja! Tja, je moet alles geprobeerd hebben, niet?
    Ik leef met jullie mee vanuit Rotterdam :).

• 06 November 2012 - 21:04

Adriaan Lameris:

Ben pas wat later ingestroomd op jullie reisverslag maar tot nu een feest van herkenning! Die grote flessen bier waren in mijn tijd daar ook al hard nodig om de hetere gerechten te blussen :-)

• 23 Januari 2013 - 13:45

José Rietberg-Van Den Hanenberg:

Weer een geweldig verslag, dat wordt in de toekomst een prachtig boek en ik denk dat het een succes wordt.

Liefs Mama Tembo. XXXXX