Plov in Siberia, mmmm
Blijf op de hoogte en volg Herman en Marjon
06 September 2012 | Rusland, Irkoetsk
Enorm grote stad.
Mooie metro hallen
Iedereen dringt voor, maar dan ook iedereen!
Vrouwen worden lelijker als ze ouder worden. Mannen overigens ook. Jonge vrouwen kunnen heel goed op hele hoge hakken lopen.
Mooie parken, goed schoongehouden
Heel duur.
Kremlin armoury chamber is schitterend, en dus een must.
Metro kaart is handig en stadsplattegrond is onmisbaar. Niemand begrijpt je, al spreekt een enkeling engels. Verdwalen doe je anders gegarandeerd.
En van het Cyrillische schrift kun je echt weinig maken.
Strenge beveiliging, poortjes en militairen. En je mag geen foto van hun nemen. En geloof ons, ze hebben geen gevoel voor humor :)
Smerige kant en klaar maaltijden. Koop nooit diepvries macaroni. Het ziet eruit als snot, zo smaakt het ook.
Drank en sigaretten zijn erg goedkoop. Bijv een kinder surprise kost net zoveel als 2 pakjes sigaretten.
Veel alcohol op straat.
Veel groepjes mannen, wel veilig gevoel.
Veel personeel, maar vriendelijk is anders.
Een rood licht zegt niks! Ren voor je leven!
Hoge hakken, trainingsbroeken, make-up, leren kleding.
Over smaak valt te twisten, maar wij zijn hier niet gaan shoppen
Veel smog.
Grote lompe gebouwen. Kitsch
Kortom, geen mooie stad, maar wel de moeite waard om een paar dagen door te brengen. En ons "hotel" -als je het kunt vinden- bij Park Pobedi is zeker een aanrader.
Neem dan Siberië, prachtige natuur. Met een beginnende herfst is het net een Indian Summer. Prachtig.
We hebben hier een houten chalet, een stukje de Bergen in bij Listvyanka, waar we een prachtig uitzicht over het Baikalmeer meer hebben.
Mensen zijn hier vriendelijk, ze lachen veel meer dan in Moskou, hoewel ze arm zijn.
Voor 100 Roebel (~2,50 Euro) heb je een soort Paella, genaamd Plov. Heerlijk, en voor 50 Roebel extra, krijg je er een halve liter bier bij.
Dit eet je dan wel buiten op de vismarkt, plastic bordje, plastic beker, plastic stoel. De tafel en lepel zijn ook van plastic.
Moet je daarna naar het toilet, dan is het:"Houston, we have a problem".
Na aan 5 mensen de weg naar de Toealeta gevraagd te hebben, werd Marjon eindelijk in de juiste richting gestuurd.
Na zien van een hokje, bleek het een woonhuis te zijn. Het volgende hokje bleek het toilet. Hier sprak Marjon de onsterfelijke woorden, "oh, shit", en kreeg ze van een jongeman het vriendelijke antwoord, " yes, Russian Toilet" met een big Smile.
Beoordeel zelf de foto, maar we betalen voortaan liever 20 Roebel voor een Dixie toilet.
Na een slaappil gevolgd door 18 uur slaap -tja, dat hadden we blijkbaar wel nodig- zijn we naar Talsin gegaan. Het is een openluchtmuseum, met traditionele Siberische woningen. Helemaal geweldig.
We hebben onze Wodka voorraad weer aangevuld. We zijn inmiddels professionals geworden in het blokken van voordringers :)
En we gaan, denken we, maar weer vroeg naar bed....
06 September 2012 - 20:33
Gert:
Hi Marjon en Herman,
Hoe bijzonder om een stukje met jullie mee te mogen reizen... Vooral het Baikal meer (grootste zoetwater voorraad ter wereld), even een duik nemen?? Hier zijn ook bijzondere zoetwaterzeehonden: al gezien? En van hier weer verder op de trein richting Bejing... Geniet en laat alles rustig op je inwerken, want de hoeveelheid indrukken die jullie te wachten staan is enorm. En... vergeet geen aantekeningen te maken in je logboek!! Geniet en tot later, Gert. -
08 September 2012 - 20:58
Tjalling:
Ha marjon en herman,
Goede verhalen, leuk hoor. En qua wc's ben ik in het leger ook wel wat gewend geraakt, maar deze slaat alles. Kunnen jullie ook wat meer "technische informatie" bij het reisverslag doen, want ik heb nu geen flauw idee hoe jullie zo snel van moskou in irkoests gekomen zijn.
Veel plezier, Tjalling. -
13 September 2012 - 17:53
Arjen:
Oef, dat toilet is inderdaad wel heel primitief, daar Plovt het zo in, hahaha. :-) . Ik houd jullie reisverslag in de gaten!
Arjen -
23 Januari 2013 - 12:02
José Rietberg-Van Den Hanenberg:
Lieve Marjon en Herman,
Prachtig weer gegeven, als je het leest is het net of je er zelf bij bent.
Ben benieuwd naar de volgende.
Liefs Mama Tembo xxxx